Mikrokontrolleriprojektit (Atmel AVR)
Satunnaisia kyhäelmiä.
AVR-kello
ATmega328P-prosessorin ympärille rakennettu kello, jonka näyttönä on 7-segmenttinäyttö, joka on otettu hyötykäyttöön vanhasta hajonneesta digiboksista. Projektille on teetetty piirilevy joka on tilattu kiinanmaalta, pienellä levylle ei paljon hintaa kertynyt. Piirilevyn suunnittelussa on käytetty ilmaista KiCad-ohjelmaa. Se osoittautui melko helppokäyttöiseksi, sillä minkäänlaista käyttökokemusta en aiemmin ohjelmasta omannut, mutta niin vain pienellä harjoittelulla sen avulla levyt syntyi ja gerber-tiedostot lähti valmistajalle. Pieniä suunniteluvirheitä tuli muutama, kuten virransyötön suotokondensaattorit loistavat poissaolollaan, maatasojen läpärit unohtui sekä osasijoittelu on paikoin vähän ahdas. Mutta näistä otetaan ehkä opiksi ja seuraavalla kerralla tulee sitten priimaa kertaheitolla (ja varmasti).
Ei kommentteja aiheeseen "AVR-kello"
Lämpötila langattomasti Raspberry Pi:lle
Kahden Atmelin mikroprosessorin avulla saadaan lämpötila tietokantaan ja sitä kautta www-sivuille. Mikroprosessoreissa on kiinni 2,4 GHz:n taajuudella toimivat modulit, joilla saadaan langattomasti lämpötilatieto siirrettyä. Kommunikointi raspin ja Atmelin prosessorin välillä on hoidettu sarjaliikenteellä. Pythonilla tehty skriptinpätkä lähettää ensin pulssin yhdellä GPIO-pinnillä joka on yhdistetty mikroprosessorin keskeytyspinniin ja siirtyy odottamaan data sarjaporttipinneihin (GPIO14 ja 15). Prossun saatua signaalin lähetetään sarjaväylään lämpötilalukema.
Lämpötilatieto lähetetään n. 5 minuutin välein vastaanottimelle. Muun ajan lähettimen mikroprosessori ja rf-piiri on sleep-modessa, jolloin virrankulutus on minimaalista (tällä hetkellä n. 1 milliampeeri, tavoitteena saada prosessori vieläkin "syvempään uneen" jolloin päästäisiin mikroampeeritasolle). Lähetyshetkellä virrankulutus n. 12 milliampeeria.
Ei kommentteja aiheeseen "Lämpötila langattomasti Raspberry Pi:lle"
Lämpömittari
Atmelin mikroprosessorin ja ks0108-piiriä käyttävän 128x64 pikselin näyttömodulin ympärille rakennettu lämpömittari. Lämpötila-anturina on ds1820.
Viimeisessä kuvassa näkyvän "läheisyysanturin" olen onnistunut sittemmin jo hajottamaan, joten nykyisin näytön taustavalo syttyy ihan tylsästi napista painamalla. Lisäksi kytkennässä on kiinni Bluetooth-moduli, jonka avulla lämpömittariin saa yhteyden tietokoneella tai muulla laitteella joka tukee Bluetooth serial port profilea (SPP).
Päivitys 15.11.2014: Näköjään tästä väkerryksestä on vuosi kulunut, ja edelleen sama mittari on toiminnassa. Taustavalon ohjaus hoidetaan ultraäänianturilla (HC-SR04), jota pollataan kerran sekunnissa. Jos jotain on etäisyysraja-arvon sisäpuolella, syttyy näytön taustavalo.
Ei kommentteja aiheeseen "Lämpömittari"