Raspberry Pi -rakentelut

Raspberry Pi on pienikokoinen ja edullinen tietokone, jonka tekee mielenkiintoiseksi ainakin allekirjoittaneelle GPIO-pinnien ohjausmahdollisuudet. Ja toki siinä sivussa pyörii www-palvelin (Apache, PHP, MySQL) ja irssi. Käyttöjärjestelmänä pyörii Linuxin Debianista tälle raudalle optimoitu Raspbian. Graafista käyttöliittymää en käytä, kaikki säädöt tapahtuu ssh:n yli etänä. Tälle sivulle kokoan lähinnä omiksi muistiinpanoiksi konffit/omituisuudet joita raspilla on tullut tehtyä.


Korruptoituneen muistikortin korjaus

2014-05-09 19:18:58

Sähkökatkon jälkeen raspi ei enää bootannut itseään pystyyn, vaan käynnistys tyssäsi kun muistikorttia piti lukea: PANIC: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(179,2). Tästä kuitenkin saattaa vielä selvitä seuraavalla konstilla. Tunge muistikortti johonkin unix-käyttöjärjestelmällä varustettuun koneeseen. Itse suoritin operaation jollain vanhalla Ubuntun live-cd:llä. Muistikortti näkyy dev-kansiossa mmcblk-alkuisina niminä. Aja levyn tarkistus fsck-komennolla (Ubuntulla tarvitaan sudo-komento jos halutaan ajaa komento root-oikeuksilla) sudo fsck /dev/mmcblk0p2 ja tarkastus päättyy ainakin omassa tapauksessani johonkin virheilmoitukseen. Kun saman komennon ajaa toisen kerran, alkaa toivottavasti kyselyt että yritetäänkö korjata. Ja jos kaikki menee kuten elokuvissa kohta on taas muistikortti käytettävissä ja tiedotkin vielä tallella.

muistikortin pelastus

Päivitys: Myöhemmin sama muistikortti sekosi uudemman kerran, enkä sille enää keksinyt toimivaa purkkaviritystä. Itselläni on kaksi muistikorttia louhahtanut käyttökelvottomaksi raspia käytettäessä, molemmat olivat halpiskortteja Kingstonilta. Eli jos haluaa huoletonta käyttöä niin kannattanee vähän panostaa muistikorttiin.

Kommentoi (0)

Ei kommentteja aiheeseen "Korruptoituneen muistikortin korjaus"


Lämpötila langattomasti Raspberry Pi:lle

2013-11-25 15:07:38

Kahden Atmelin mikroprosessorin avulla saadaan lämpötila tietokantaan ja sitä kautta www-sivuille. Mikroprosessoreissa on kiinni 2,4 GHz:n taajuudella toimivat modulit, joilla saadaan langattomasti lämpötilatieto siirrettyä. Kommunikointi raspin ja Atmelin prosessorin välillä on hoidettu sarjaliikenteellä. Pythonilla tehty skriptinpätkä lähettää ensin pulssin yhdellä GPIO-pinnillä joka on yhdistetty mikroprosessorin keskeytyspinniin ja siirtyy odottamaan data sarjaporttipinneihin (GPIO14 ja 15). Prossun saatua signaalin lähetetään sarjaväylään lämpötilalukema.

Lohkokaavio
Lohkokaavio järjestelmästä.
Vastaanottoyksikkö kytkettynä raspiin
Vastaanottoyksikkö kytkettynä raspiin. Mikroprosessorikytkentä on koottu reikälevylle ja käyttöjännitteet otetaan raspin GPIO-liittimiltä. +5 volttia Atmelin prossulle ja +3.3 volttia rf-modulille.
Lämpötilan lähetysyksikkö
Lähetysyksikön piirilevynä toimii toiseen projektiin teetetty piirilevy.
Lämpötilan lähetysyksikkö
Lähetysyksikkö saa virtansa kahdelta sormiparistolta.
Lämpötilakuvaaja
Kuvaaja piiretään php:n grafiikkakirjaston avulla www-sivulle (sivu ei ainakaan vielä julkinen).

Lämpötilatieto lähetetään n. 5 minuutin välein vastaanottimelle. Muun ajan lähettimen mikroprosessori ja rf-piiri on sleep-modessa, jolloin virrankulutus on minimaalista (tällä hetkellä n. 1 milliampeeri, tavoitteena saada prosessori vieläkin "syvempään uneen" jolloin päästäisiin mikroampeeritasolle). Lähetyshetkellä virrankulutus n. 12 milliampeeria.

Kommentoi (0)

Ei kommentteja aiheeseen "Lämpötila langattomasti Raspberry Pi:lle"


Kameramodulin asennus

2013-08-10 09:36:49

Kameramodulin lattakaapeli tulee HDMI-liittimen viereen, kontaktipinnat kohti HDMI-liitintä. Kameran enablointi raspi-configista: "sudo raspi-config" ja sieltä "Enable camera".

raspi-config enable camera

Bootin jälkeen voidaan testata kameran toimivuus raspistill-komennolla, "raspistill -o testikuva.jpg", ja testikuvan pitäisi ilmestyä jos kaikki toimii oikein.

Lisätietoja virallisilta sivuilta http://www.raspberrypi.org/camera

http://elinux.org/Rpi_Camera_Module

Kommentoi (0)

Ei kommentteja aiheeseen "Kameramodulin asennus"


Yleiskaukosäädin

2013-02-15 13:33:33
Raspberry Pi ja koekytkentälevy
Raspberry Pi ja IR-ledit, transistori, pari vastusta sekä IR-vastaanotin. Koekytkentälevyllä on helppo testailla kytkentöjä ennen lopullista versiota.
IR-ledien kytkentäkaavio
IR-ledien kytkentäkaavio. IR-vastaanotin (käytössäni TSOP1738) on kytketty suoraan ilman oheiskomponentteja, data-pinni GPIO-pinnissä 23.

Nettisivun (kuva sivusta) kautta mahdollisuus ohjata televisiota tai viritinvahvistinta. Tiedostossa "/etc/modules" pitää olla "lirc_dev"-määritys sekä pinnit IR-ledeille ja -vastaanottimelle (gpio_in_pin=23 gpio_out_pin=22). Komennot opetettu IR-vastaanottimen avulla irrecord-softaa hyväksikäyttäen. Television kaukosäätimen kuvaan tehty image mappaus jolloin napit toimivat kuten elävässäkin elämässä. Mappaukseen löytyi kätevä nettisivu, image-maps.com, jolla nappien linkitys onnistui kätevästi. Lisäksi lisätty linkit joilla saadaan lähetettyä useamman painalluksen yhdistelmä yhdellä klikkauksella. WWW-teknisesti kaukosäädin on toteutettu PHP:n ja JQueryn yhdistelmällä, jossa napin painallus ajaa Javascript-funktion, joka puolestaan kutsuu PHP-skriptiä. Jos kutsu on lähetetty sisäverkosta (käyttö sallittu vain sisäverkon IP-osoitteille) ajetaan irsend-komento joka ohjaa IR-ledejä GPIO-portissa.

Led, transistori ja vastuksia IR-ledit ja -vastaanotin
IR-ledin juottelua lopulliseen versioon. Juotokset on suojattu kutistesukalla ettei toimistasavut pääse karkaamaan. Toinen IR-ledeistä on johdon päässä jolloin sen saa kätevästi sohimaan kohti televisiota vaikka laite onkin piilossa viritinvahvistimen vieressä.
Kommentoi (0)

Ei kommentteja aiheeseen "Yleiskaukosäädin"


WLAN-tikun asennus

2013-01-01 12:00:00

Tökkää tikku usb-porttiin ja katso lsusb-komennolla mitä piirisarjaa wlan-tikku käyttää. Omassa tapauksessa ilmaantui seuraava rivi: Bus 001 Device 004: ID 0ace:1215 ZyDAS ZD1211B 802.11g. Sitten toivotaan että pakettienhallinta löytää ajureita, eli syötetään komento sudo aptitude search zd1211b. Kauhukseni tämä ei tuottanut tulosta, mutta kun poisti viimeisen b-kirjaimen mallimerkinnästä, niin johan alkoi juti rillaamaan.

Ajurien metsästys
pi@raspberrypi ~ $ sudo aptitude search zd1211
i  zd1211-firmware         - Firmware images for the zd1211rw wireless

Tuon paketin asennuksen jälkeen wlan-tikku alkoi toimia, ja sitten piti enää kertoa sille että mihin verkkoon liitytään. Tämän asian kanssa muistan taistelleeni monta tuntia, vaikka loppupeleistä homma oli aika simppeli, lisää allaolevat rimpsut interfaces-tiedostoon.

/etc/network/interfaces
auto lo
iface lo inet loopback
iface eth0 inet dhcp
allow-hotplug wlan0
auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
    wpa-ssid "verkon-ssid"
    wpa-psk "verkon-salasana"
Kommentoi (0)

Ei kommentteja aiheeseen "WLAN-tikun asennus"


Automaattinen nettiradiotallennus VLC:n avulla

2013-01-01 12:00:00

Suoritetaan shell-skripti haluttuna ajankohtana crontabin avulla. Esimerkissä joka lauantai käynnistetään skripti klo 10:00 ja tapetaan vlc-prosessi (jolloin tallennus luonnollisesti loppuu) kello 12:00.

Crontab
# m h dom mon dow  command
0 10 * * Sat sh /home/pi/savestream.sh
0 12 * * Sat killall vlc
Suoritettava sh-tiedosto savestream.sh
#!/bin/sh
cd /home/pi
TIEDOSTONIMI="Radio_`date +%d%m%Y`.mp3"
STREAMURL="http://icelive0.43660-icelive0.cdn.qbrick.com/4986/43660_kiekkojyp.mp3"
screen -d -m -S rippaus cvlc $STREAMURL --sout=#transcode{acodec=mp3,ab=128}:std{access=file,dst=$TIEDOSTONIMI}
Kommentoi (0)

Ei kommentteja aiheeseen "Automaattinen nettiradiotallennus VLC:n avulla"


Linkkejä

Raspberrypi.org

Infrapunalähetin/vastaanotin konffaus (LIRC)

MuroBBS RPi-keskustelu

RetroPie-emulointiohjelman asennusohje

WiringPi - GPIO-pinnien ohjaussofta

GPIO-toiminnalisuuksia

Watchdog

Raspi B+ GPIO

- Sivun ylös -